Drie unieke topzaken aan de Westkust
Drie unieke topzaken aan de Westkust
20 Nov 2017

Dat onze kust meer is dan zand, hoge appartementsgebouwen en al te vaak garnaalkroketjes zonder garnalen, bewijzen een aantal jonge chefs. Met hun passie, enthousiasme en kennis slagen ze erin de kust culinair op de kaart te zetten.

We beginnen aan de Westkust. Hier is Hostellerie Le Fox al jaren een gastronomisch begrip. Chef Stephane Buyens is een klasbak van sterrenniveau. Op een boogscheut van De Panne zijn er echter een boel nieuwe zaken van jonge chefs die een ritje naar de zee meer dan de moeite waard maken. Uit het uitgebreide gamma kiezen we er onze favoriete drie uit.

Copyright: Hostellerie Le Fox

 

1. Brasserie Edison

Vincent Florizoone is de flamboyante kok en man van Brasserie Edison. Jarenlang roerde hij in de potten een paar tramhaltes verder in Nieuwpoort. Met Grand Cabaret kookte hij gedurfd, speels en intens gastronomisch. Na jaren was het tijd voor iets nieuws en dat werd Brasserie Edison.

Het interieur is prachtig met banken uit een treinstel van 1938 en een boel vintage elementen aan de muur. De kaart is een eerbetoon aan de klassieke restaurants waar hij zijn opleiding genoot. Klassiekers zoals tartaar, garnaalkroketten of stoofvlees worden hier geserveerd zoals het hoort, zonder compromissen.

Zijn liefde voor bieren uit zich in een boeiende bierkaart. Geen AB Inbev maar stuk voor stuk bieren van ambachtelijke brouwers. Bij elk gerecht bestaat de optie om voor een passend biertje te gaan. Zijn bierkaart bezorgde hem terecht de prijs van bierrestaurant van het jaar bij Gault Millau. Hij kreeg dit jaar ook een terechte score van 13/20.

 

 

Copyright foto: Pieter D'Hoop

 

Copyright foto: Pieter D'Hoop

 

2. Carcasse

Carcasse is nog zo’n uniek concept. Het restaurant is een idee van slager Hendrik Dierendonck en is gevestigd achter de slagerij van Hendrik en zijn vader. Zijn neus-tot-staartfilosofie is de basis voor dit uiteraard op en top vleesrestaurant. In de potten roert Anthony Snoeck, een jonge chef uit Gent. Op het menu veel vlees natuurlijk. Elk stuk vlees wordt hier gebruikt. Niets gaat verloren. Van varkenspoot met mosterd over buikspek met bloemkool tot een speenvarken geroosterd in de oven, het zijn allemaal heerlijke verfijnde combinatie waarin vlees centraal staat.

Niet toevallig kreeg dit restaurant pas een Michelinster. Wil je een totaalbeleving als vleesfan, dan zit je hier zeker goed. En vergeet ook niet binnen te springen in de slagerij.

 

 

3. Willem Hiele

Dat ze in en rond Koksijde goed kunnen koken, bewijzen niet alleen Carcasse en Edison, maar ook Willem Hiele. Het restaurant, een voormalig visserhuisje, is piepklein. Het visserhuisje is zijn ouderlijke woonst. Hij groeide er op tussen de vissers. Logisch dus dat vis een belangrijke plaats inneemt op het menu.

Verse coquille met zure room, geplukt baardmos en haringkaviaar of een lichtgebrande langoustine met knolselder en schorseneer zijn maar enkele van de heerlijke creaties die door chef Hiele klaargemaakt worden. Van de hapjes, over de hoofdgerechten tot het dessert, de meningen zijn lovend. 

Willem Hiele was vorig jaar, een jaar na de verbouwing van table d’hôte naar restaurant, al Ontdekking van het Jaar en kwam binnen met 15 op 20 bij Gault MIllau. Het is dan ook een veelbelovend restaurant. Ben je in de buurt? Dan is een bezoekje aan Willem Hiele zeker de moeite waard. 

Copryight foto: Pieter D'Hoop

 

Copryight foto: Willem Hiele

 

Alle drie zijn het zaken die eruit springen qua concept. De chefs weten zich te onderscheiden door hun eigen stijl en visie. Stuk voor stuk aanraders. De Westkust, dat wordt de nieuwe culinaire hotspot.

Tot aan ’t zeetje.