Al een paar jaar wordt de meest beloftevolle jonge chef gezocht in een prestigieuze internationale wedstrijd. Jonge chefs van over heel de wereld strijden om de titel van S. Pellegrino Young Chef. 

Per regio zijn er eerst en vooral voorrondes. België valt onder de regio Benelux en vorige week vond de voorronde plaats. Tien kandidaten streden om het felbegeerde plekje in de finale.

De kandidaten waren: Erikson Ivanidis (Oak, Gent), Tomek Mroszczak (De Ganzerik, Gent), Sebastian Sandor (Restaurant De Pastorale**, Reet), Frederic Chastro (Sōma, Antwerpen), Matteo Vannini (Da Mimmo*, Brussel), Antonio Malerba (Little Tokyo, Brussel), Loucas Mengal (L’Eveil des Sens*, Montigny-le-Tilleul), Pasquale Carfora (Gran Café Krasnapolsky***, Amsterdam), Jeffrey Laarberg (Restaurant Inter Scaldes**, Kruiningen), Simukai Gozo (Restaurant Wannee, Leeuwarden).

De jury bestond uit topchefs uit de Benelux waaronder Peter Goossens (Hof van Cleve***, België), David Martin (La Paix*, België), Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Nederland), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije, Nederland) en René Mathieu (Château de Bourglinster*, Luxemburg).

 

 

De tien kandidaten moesten hun signature dish bereiden. De jury proefde en selecteerde de winnaar volgens de vijf gouden regels: ingrediënten, vaardigheden, talent, presentatie en boodschap. En die winnaar werd dus een chef uit België: Frederic Chastro, van Sõma. Dat de chefs uit België het zeer goed deden mag blijken uit de top drie. Met Matteo Vannini (Da Mimmo, Brussel) op 2 en Loucas Mengal (l’Éveil des Sens, Montigny-le-Tilleul) op 3 vielen er dus drie Belgische restaurants in de prijzen.

Enkel Frederic mag naar de internationale finale in Milaan. Die vindt plaats in juni 2018. Hij overtuigde jury met zijn signature dish met Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier'. 

 

 

Frederic werkt sinds juni 2017 als chef in zijn eigen restaurant Sōma (Antwerpen). De chef met Frans-Colombiaanse roots studeerde in 2011 af aan de Hospitality Industry School in Avignon (Frankrijk). Later werkte hij bij verschillende Franse restaurants (Maison Bru in Eygalières, Le Pralong in Courchevel, Tetedoie in Lyon, Domaine de Manville in Les Baux-de-Provence, Arsenic in Lyon). Na een Colombiaanse tussenstop (Restaurant Republicano) belandde hij in België bij Silverspoon (Wijnegem) en Fleur de Sel (Kasterlee).

What's next? Eind december 2017 zullen de 21 semifinalisten van alle regionale finales wereldwijd bekend zijn. Zij verdedigen dan in juni 2018 hun gerecht tijdens de wereldfinale in Milaan. Nieuw is dat de wedstrijd langer duurt: maar liefst 18 maanden. Dit geeft de semifinalisten de kans om meer tijd door te brengen met hun mentor chef. Zo kunnen ze hun vaardigheden verfijnen en hun signature dish perfectioneren voor de wereldfinale. De mentor voor Frederic is niemand minder dan Peter Goossens.

Succes, Frederic!