Ramen, Pho, noedelsoepen hebben de laatste jaren ons land veroverd. Vorig jaar was het zelfs één van de food trends van het jaar. De hoogste tijd dus voor een overzicht.

Ramen, dat is een Japanse noedelsoep. Een krachtige bouillon wordt verrijkt met vis, een eitje, vlees of groenten. Extra smaak voeg je toe door misopasta of sojasaus.

Pho kent zijn oorsprong dan weer in Vietnam. Ook hier krijgt een krachtige bouillon het gezelschap van (rijst)noedels en heel wat extra ingrediënten zoals runds- of varkensvlees, basilicum, limoen, sojascheuten of chilipeper.

Ondertussen kan je in elke grootstad wel je portie Pho of Ramen vinden. We geven je alvast onze vier favorieten mee.

 1. Bun, Antwerpen

Met Bun hadden ze er in Antwerpen eindelijk een Vietnamese streetfoodzaak bij. Aan het roer: Huibrecht Berends & Hoa Truong. Die eerste verdiende zijn strepen in Pure C. Hoa was de rechterhand in Little Asia, de bekendste Vietnamees van Brussel.

Met hun concept brengen ze streetfood naar de koekjesstad. Een strak interieur, een toog, wat tafeltjes, meer is het niet. Op de kaart staan allerlei gerechtjes zoals kipsaté’s met pindasaus of een Thaise salade, maar dus ook stevige porties Pho. Met veel noedels, lekker rundsvlees en veel koriander. Heerlijk.

Meer weten

 

  

2. Eetramen

Gent heeft al enkele jaren Eetramen. Het was een primeur voor Gent. Dankzij Eetramen leerde Gent en de rest van Vlaanderen de Japanse noedelsoepen kennen. De man achter het concept was Tom Vandenberghe. Hij is ongetwijfeld één van de grootste Zuidoost-Azië fanaten. Hij runt de workshopruimte Eetavontuur, heeft een nieuwe zaak HAVEN en schreef al een aantal boeken zoals Streetfood Hanoi en Streetfood Bangkok.

Eetramen is een must voor wie naar Gent gaat.

Meer weten

 

 Copyright foto: Eetramen

 

3. Umamido

Ook Umamido specialiseerde zich in ramen. Met vijf zaken in Antwerpen en Brussel groeide het uit tot een begrip. Man achter het concept is Guy Quirynen. Na een reis naar Japan viel hij voor de Japanse soepen. De bouillons worden zelfgemaakt en elk kommetje is een smaakpareltje. Probeer zeker ook de gyoza. Heerlijk.

 Meer weten

 

4. Au bon bol

Au bon bol vind je in Brussel. Op een boogscheut van de beurs zie je ze dagelijks verse noedels maken. Jip, hier maken ze de noedels echt vers. Je ziet het doorheen hun vitrine. In tegenstelling tot de zaken hierboven is het geen Japanner of Vietnamees, maar een Chinees. Jawel, ook in China lusten ze noedels. Naast verschillende noedelgerechten vind je ook hier lekkere noedelsoepen. Het ziet er misschien allemaal niet zo strak uit, maar het is – echt waar – de moeite om binnen te springen.

Meer weten

 

Copyright foto: Saskia Vanderstichele

 

Smakelijk!