De hoofdstad van Hasselt stelt zichzelf voor als ‘stad van de smaak’. Een terechte titel? Met speculaas én jenever als dé streekproducten hebben ze uiteraard twee troeven in handen. Culinair beweegt er echter ook wel wat de laatste jaren.

1. De 6 Zinnen

Net buiten de kleine stadsring in een statig maar prachtig pand vind je deze trekpleister. Aan het roer: chef Jan en gastvrouw Karoline. Op het bord tovert Jan prachtige smaakvolle gerechten, terwijl Karoline je vol enthousiasme ontvangt. In korte tijd werd dit een restaurant dat tot ver buiten Hasselt bekend raakte.

Meer weten

Copyright: dewarmstebrigade

2. Osteria Moretti

Pal in het centrum ligt dan weer Osteria Moretti. Zoals de naam al doet vermoeden is er wat Italiaans mee gemoeid. Meerbepaald: Tina Moretti, de gastvrouw. Zij heeft Italiaans bloed en verdiende haar strepen bij VOLTA (Gent) en Hertog Jan (Brugge). Haar partner in crime Alexander staat in de open keuken. Het is een mooi voorbeeld van een geslaagde fusion. ’s Middags kan je er terecht voor een heerlijke bruschetta of eenvoudige pasta. ’s Avonds tovert Alexander een vast vijfgangenmenu op tafel. Alweer een topper.

Meer weten

 

 

 

3. De Kwizien

Met Anne-Sophie Breysem hebben ze er in Hasselt een lady chef bij. In 2015, toch alweer twee jaar geleden, werd zij tot Lady Chef van het jaar verkozen. Haar kookstijl kan omschreven worden als fris en creatief met hier en daar een Aziatische toets. De Kwizien ligt vlakbij het Jenevermuseum, nog zo’n icoon in Hasselt.

Meer weten

 

Copyright foto: Weekend Knack

 

4. OGST

Sébastien Wijgaerts en Diederik Herbots zijn de twee boezemvrienden achter dit concept. Beiden deden ervaring op bij Couvert Couvert in Leuven en begonnen daarna hun eigen zaak in hartje Hasselt. OGST is op en top bistronomie. De wijnkaart kenmerkt zich door heel wat heerlijke natuurwijnen. De gerechten zijn dan weer fris en puur. Het product staat centraal, de stijl is ongedwongen. Een driegangenlunch vind je er voor 35 euro en ’s avonds bestaat de keuze uit 4, 5 of 6 gangen.

Meer weten

 

 

5. ROSCH

ROSCH is de jongste telg in de Hasseltse culinaire familie. Glenn en Nicole runnen met hun twee dit kleine maar fijne restaurantje. De plaatsen zijn beperkt wat te begrijpen valt, aangezien ze alles met hun tweetjes doen. Afwas incluis. Net zoals bij OGST zijn de gerechten puur en is de stijl ongedwongen en los. De kaart is à la carte en je kiest vrij uit een aantal hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Hun fairybread dessert is nu al een klassieker in wording.

Meer weten

 

Bruut, Bistro Nano, L’Aperi Vino, Bar Tre, Taratata, Kaaiman, … de lijst waar je in Hasselt goed en lekker kunt eten is zeer lang. Van een eenvoudige soep (Zuppa) of salade (De sladerij) over een hippe cocktailbar (Koks & Tales) tot hoogstaande gastronomie van sterrenniveau (JER), je vindt het in Hasselt allemaal.

Een goeie jenever en een stukje speculaas erbij en het mag duidelijk zijn: Hasselt is terecht een stad van de smaak.